Σκέφτεστε να αρχίσετε διατροφή και σας φρενάρει το ότι οι αγαπημένες σας ατασθαλίες στο φαγητό θα γίνουν παρελθόν;
Για να σας κάνουμε να νιώσετε καλύτερα, θα σας πούμε το εξής: Ακόμα και οι διαιτολόγοι δεν μπορούν να είναι για πάντα απόλυτα πιστοί σε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.
Υπάρχουν φορές που νιώθουν έντονα την ανάγκη να το ρίξουν λίγο έξω όσον αφορά το φαγητό, να φάνε τις λεγόμενες απαγορευμένες, φορτωμένες με λιπαρά λιχουδιές που αρέσουν σε όλους και πολύ δύσκολα μπορεί να τους αντισταθεί κανείς.
Τηγανητές πατάτες
Δεν λέμε να φτιάχνετε μια ολόκληρη… γαβάθα, αλλά οι διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι λίγες τηγανητές πατάτες σαν γαρνιτούρα σίγουρα δεν κάνουν κακό. Όταν δε συνδυάζονται με κάτι πιο υγιεινό, όπως σαλάτα ή άπαχη πρωτεΐνη, δεν βλάπτουν σε καμία περίπτωση. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να τηγανίζετε τις πατάτες σε ελαιόλαδο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από δύο φορές, καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι σαφώς πιο υγιεινό. Επίσης, πολύ βασικό είναι, όταν βγάζετε τις πατάτες από το τηγάνι, να τις αφήνετε πρώτα σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν τη μεγάλη ποσότητα λαδιού.
Σοκολάτα
Και πάλι υπό προϋποθέσεις. Αν σκεφτείτε ότι μια ολόκληρη σοκολάτα έχει σχεδόν 500 θερμίδες, δηλαδή όσες έχει ένα πλήρες γεύμα, καταλαβαίνετε ότι και εδώ η ποσότητα έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Οι διαιτολόγοι όχι μόνο δεν θεωρούν απαγορευτική τη σοκολάτα, αλλά συνιστούν να περιλαμβάνεται στη διατροφή όλων μας, αρκεί να περιορίζεται σε ένα μόνο κομματάκι μαύρης σοκολάτας, που αποδεδειγμένα κάνει πολύ καλό στον οργανισμό μας.
Μακαρόνια
Πρόκειται ίσως για την πιο παρεξηγημένη τροφή, όπως λένε οι διαιτολόγοι. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που τα περιλαμβάνουν περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα στη διατροφή τους. Από μόνα τους τα μακαρόνια είναι μια πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό. Εκείνο που τα κάνει παχυντικά πολλές φορές είναι οι λιπαρές σάλτσες. Επομένως, αν τα συνδυάσετε με τριμμένη φρέσκια ντομάτα ή με λαχανικά έχετε ένα πολύ υγιεινό πιάτο.
Αλλαντικά
Για παράδειγμα, μπέικον. Έχουν πολύ ωραία γεύση που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο είναι πλούσια σε λιπαρά. Οι διαιτολόγοι μάς συστήνουν να μην τα βγάλουμε εντελώς από τη διατροφή μας. Μπορούμε, ας πούμε, να βάλουμε 1-2 φέτες από το αγαπημένο μας αλλαντικό σε διάφορα φαγητά, καθώς δεν θα τα επιβαρύνει με πολλές θερμίδες και θα δώσει νοστιμιά.