Kάποιοι από εμάς νηστεύουν γιατί πιστεύουν στα θρησκευτικά έθιμα και κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν τη νηστεία της Σαρακοστής ως μία ευκαιρία για αποτοξίνωση!
Σε κάθε περίπτωση η κατάλληλη διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας πριν το Πάσχα, αποτοξινώνει πράγματι τον οργανισμό, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Αυτός ο διατροφικός κανόνας βέβαια ισχύει μόνο στην περίπτωση που αποφεύγουμε τις υπερβολές. Εξάλλου είτε μιλάμε για νηστεία, είτε μιλάμε γι’ αποτοξίνωση το μέτρο αποτελεί προϋπόθεση.
Ποιες είναι όμως οι αλήθειες και ποια τα ψέματα γύρω από τα νηστίσιμα φαγητά; Πόσες θερμίδες μας δίνει το καθένα και ποια τα διατροφικά οφέλη από αυτό;
Θαλασσινά
Την τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά, μ’ επικρατέστερα τα καλαμάρια, τις γαρίδες και το χταπόδι.
Αλήθεια: Αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Ψέμα: Προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος. Το ξέρετε όμως ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη;
Οφέλη: Περιέχουν ελάχιστο λίπος και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού.
Θερμίδες: Τα 100 γρ. τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες συνεισφέρουν περίπου 230 θερμίδες , οι οποίες μειώνονται σε λιγότερο από τις μισές αν γίνουν ψητά ή ακόμα και καλύτερα βραστά. Το ίδιο συμβαίνει και με το χταπόδι.
Όσπρια
Αλήθεια: Αποτελούν πολύ καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών.
Ψέμα: Είναι άνοστα και τόσο λαδερά, που κάνουν κακό στη διατροφή μας. Υπάρχουν πλέον τόσοι τρόποι μαγειρικής τους (σε κρύα ή ζεστά πιάτα), που καθιστούν τα όσπρια ένα λαχταριστό κι όχι τόσο λαδερό πιάτο.
Οφέλη: Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, συμβάλλουν τόσο στη μείωση της χοληστερόλης όσο και στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Θερμίδες: Ένα φλιτζάνι φασόλια περιέχει 11,3 γρ. φυτικών ινών και περίπου 200 θερμίδες.
Κρασί
Αλήθεια: Το κόκκινο κρασί λοιπόν αυξάνει την αγγειοδιασταλτικότητα των αγγείων και μειώνει την πίεση, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Ψέμα: Τα σουλφίδια (ή το διοξείδιο του θείου) προκαλούν πονοκέφαλο. Το σώμα μας παράγει σουλφίδια καθημερινά ενώ τα βρίσκουμε και σαν συντηρητικά σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε. Αν όμως κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το άσθμα, τα σουλφίδια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα κόκκινα κρασιά έχουν μικρότερες ποσότητες πρόσθετων σουλφιδίων σε σχέση με τα λευκά.
Οφέλη: Το κρασί, απαραίτητο συνοδευτικό του γεύματος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης, αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στον φλοιό του των κόκκινων σταφυλιών.
Θερμίδες: Το ένα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες.
Χαλβάς
Αλήθεια: Ο χαλβάς παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του εν λόγω τροφίμου. Τελευταίες έρευνες δείχνουν μία σημαντική ιδιότητα του χαλβά: η σεσαμίνη και η α‐ τοκοφερόλη, δύο ουσίες του σουσαμιού που βρίσκονται και στο χαλβά, φαίνεται ότι συμβάλλουν στην διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι και έτσι στη μείωση της αιθανόλης στο αίμα. Ο χαλβάς, λοιπόν, φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση των επιδράσεων του οινοπνεύματος στον οργανισμό μας την μέρα αυτή.
Ψέμα: Ο χαλβάς δεν προσφέρει πολλά διατροφικά στον οργανισμό μας.
Οφέλη: Εφοδιάζει τον οργανισμό μας με σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο.
Θερμίδες: Ένα κομμάτι χαλβά περιέχει ενέργεια μεγαλύτερη των 250 θερμίδων.