Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 από τον Ο. Η. Ε και στοχεύει στην ενημέρωση- ευαισθητοποίηση του παγκοσμίου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Φέτος, με το motto «Think. Eat. Save», η 41η επέτειος της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος υπενθυμίζει πως ο κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης πρέπει να φροντίσει να μειώσει το διατροφικό του αποτύπωμα στον πλανήτη. Αυτή η παγκόσμια καμπάνια για τη γιορτή του περιβάλλοντος 2013 έχει ας πούμε το χαρακτήρα το «anti- food waste» και «food loss».
Σύμφωνα μάλιστα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, κάθε χρόνο σπαταλούνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, όση είναι δηλαδή η παραγωγή όλης της υποσαχάριας Αφρικής, τη στιγμή που ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο πέφτει για ύπνο πεινασμένος και περισσότερα από 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα. Το γεγονός ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται συνιστά μια τεράστια διαρροή φυσικών πόρων. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
Απλά, μικρά και κυρίως καθημερινά πράγματα… Για παράδειγμα ας ξεκινήσουμε να επιλέγουμε τρόφιμα με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο όπως είναι τα οργανικά- για την παραγωγή των οποίων δε χρησιμοποιούνται χημικά- ή τοπικές ποικιλίες, που δε χρειάζεται να ταξιδέψουν ημέρες για να φτάσουν στο πιάτο μας.
Aς μη γεμίζουμε το πιάτο μας με περισσότερο φαγητό από όσο αντέχουμε, γιατί πολύ απλά θα καταλήξει στα σκουπίδια. Εναλλακτικά προτιμήστε το φαγητό που σας περισσεύει να το δωρίζετε σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Δείτε μόνο πόσοι άστεγοι ή πραγματικά φτωχοί άνθρωποι υπάρχουν γύρω μας και προσπαθούν να επιβιώσουν με τα τελείως βασικά…