Και το τηγάνισμα θέλει τον τρόπο του!

Posted on Φεβ 22 2014 - 6:32μμ by Super User

Ωραία η υγιεινή διατροφή και οι δίαιτες, αλλά, άνθρωποι είμαστε, χρειάζεται πού και πού να κάνουμε μικρές ή μεγαλύτερες ατασθαλίες, όπως το junk food και τα τηγανιτά.

Ωστόσο, όσο εύκολο και αν είναι, το τηγάνισμα θέλει και αυτό τον τρόπο του. Ανάλογα με το τρόφιμο που θέλουμε να τηγανίσουμε, χρειάζεται να ξέρουμε πώς θα το κάνουμε σωστά, ώστε και να μαγειρευτεί όπως πρέπει και να είναι νόστιμο και τραγανό. Εμείς συγκεντρώσαμε τα κυριότερα tips για σωστό τηγάνισμα και σας τα παρουσιάζουμε, για να είστε έτοιμες την επόμενη φορά που θα θέλετε να φτιάξετε μια τηγανιτή λιχουδιά.

 

1) Πρώτα απ’ όλα, η θερμοκρασία του λαδιού είναι πολύ σημαντική. Αφενός δεν πρέπει να είναι πολύ καυτό γιατί η κρούστα θα καεί, αφετέρου να μην είναι κρύο, γιατί το φαγητό θα απορροφήσει πολύ λίπος.

2) Ανάλογα με το τι θέλουμε να τηγανίσουμε, χρησιμοποιούμε το κατάλληλο τηγάνι. Στα αντικολλητικά τηγάνια, που επιλέγουμε τις περισσότερες φορές, η θερμότητα διαχέεται αργά, οπότε το φαγητό αργεί να ροδίσει. Έτσι, όταν πρόκειται για πιο ευαίσθητα τρόφιμα, όπως τα ψάρια και τα αυγά, που μαγειρεύονται πολύ γρήγορα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε χυτοσίδηρα τηγάνια.

3) Αυτό που έχει διαπιστωθεί από έρευνα είναι ότι το τηγάνισμα στη φριτέζα είναι πιο υγιεινό απ’ ό,τι στο τηγάνι. Ένας από τους λόγους είναι ότι στο τηγάνι υπάρχουν τμήματα της τροφής που δεν καλύπτονται από το λάδι, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να οξειδώνεται και να καταστρέφονται πολύ σημαντικά διατροφικά στοιχεία όπως οι βιταμίνες.

4) Δεν στριμώχνουμε πολλά κομμάτια στο τηγάνι. Είτε πρόκειται για πατάτες είτε για λαχανικά ή κρέας, είναι λάθος να βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί. Όσο γρήγορα και αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με την όλη διαδικασία, δεν πρέπει να το κάνουμε, γιατί η θερμότητα δεν διανέμεται σωστά. Περιορίζεται κάτω από το φαγητό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατμοί και να μη γίνεται όσο τραγανό θα θέλαμε. Επομένως, όσο κοπιαστικό και χρονοβόρο και αν μας φαίνεται, το σωστό είναι να τηγανίζουμε μικρές ποσότητες κάθε φορά.

Χρήσιμη πληροφορία: Τα έλαια δεν έχουν την ίδια σύσταση και επομένως η αντοχή τους στο τηγάνισμα διαφέρει. Το ελαιόλαδο περιέχει πολύ περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά σε σχέση με άλλα λάδια, όπως το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο, γι’ αυτό και αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες.