Οι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και βήτα καροτίνης, που περιέχει το καρπούζι, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Επίσης, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης.
Το καρπούζι είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και ιδιαίτερα του ορθού. Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία βοηθά στην μείωση της πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.
Είναι πλούσιο σε κάλιο και έτσι συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης. Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο είναι μικρότερη από αυτήν του μήλου. Ένα καρπούζι μπορεί να έχει μόνο το μισό ζάχαρο που περιέχει ένα μήλο.
Ο λόγος για τον οποίο το καρπούζι έχει πιο γλυκιά γεύση, οφείλεται στο γεγονός ότι το ζάχαρο είναι η κυριότερη ουσία που του δίνει τη γεύση του. Δύο φλιτζάνια καρπούζι, έχουν μόνο 80 θερμίδες και δεν έχουν καθόλου λίπος ή χοληστερόλη.