Ετοιμάζεστε να φτιάξετε τα πασχαλινά κουλουράκια σας;
Το mye-shop.gr σάς προτείνει μία απλή, εύκολη και κάπως πιο υγιεινή συνταγή για φέτος. Δοκιμάστε τη και περιμένουμε τις εντυπώσεις, μετά το πρώτο φούρνισμα και τη δοκιμή.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
• 1/ 2 κιλό ζάχαρη
• 1/ 2 κιλό βούτυρο Κερκύρας
• 4 αυγά
• 1/ 2 ποτήρι από χυμό πορτοκάλι (αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε βιολογικά πορτοκάλια)
• 1/ 2 ποτήρι ξύσμα από τα πορτοκάλια
• 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
• 1, 5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 2 βανίλιες
• 1/ 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κιλό σκληρό αλεύρι
Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να προσθέσετε διάφορα μυρωδικά όπως είναι η μαστίχα ή το μαχλέπι (που συνήθως χρησιμοποιούμε στο τσουρέκι).
Εναλλακτικά: Η συνταγή μπορεί να γίνει, εκτός από πορτοκάλι, με λεμόνι ή μανταρίνι.
Εκτέλεση:
Βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά στο μίξερ. Χτυπάτε καλά μέχρι ν’ ασπρίσουν. Ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε με το χέρι. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και ανακατεύετε με τα «στεγνά» υλικά, δηλαδή το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τις βανίλιες. Τα αφήνετε στην άκρη.
Ρίχνετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού για ν’ αφρίσει. Μαζί με το μείγμα από βούτυρο, ζάχαρη κι αυγά, το βάζετε για περίπου μισό λεπτό στο μίξερ και χτυπάτε σιγά σιγά. Σταδιακά προσθέτετε το αλεύρι, τις βανίλιες, τα αρωματικά και το μπέικιν πάουντερ.
Πλάθετε τα κουλουράκια, στο σχέδιο που εσείς θέλετε κι ανάλογα με το αν διαθέτετε ειδικές φόρμες, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται. Να θυμάστε πως η ζύμη θα πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια σας, για να είναι καλή. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου πέντε λεπτάκια.
Βάζετε τα κουλουράκια στο ταψί, αφού πρώτα έχετε στρώσει σε αυτό μία λαδόκολλα.
Έπειτα σπάτε ένα αυγό κι ανακατεύετε με μισό κουταλάκι της σούπας νερό. Απλώνετε σε όλα τα κουλουράκια, πριν το ψήσιμο, με ένα πινελάκι.
Ψήνετε τα κουλουράκια σας στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Καλό Πάσχα!