Tις χρησιμοποιούμε ευρέως στη διατροφή μας, ωστόσο σχεδόν κάθε φορά που τις τρώμε νιώθουμε τύψεις, γιατί πιστεύουμε ότι κάνουμε κακό στην υγεία μας και στο… βάρος μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πατάτες δεν είναι τίποτε άλλο από ένα λαχανικό. Μπορούν να προσφέρουν πολλά στον οργανισμό μας, αρκεί να τις μαγειρεύουμε και να τις συντηρούμε σωστά.
Βραστές ή ψητές
Όταν τις βράζουμε ή τις ψήνουμε στον φούρνο, τα θρεπτικά συστατικά τους δεν αλλοιώνονται. Μάλιστα, μία βραστή πατάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 140 θερμίδες και δεν έχει σχεδόν καθόλου λιπαρά.
Εκείνα που εκτοξεύουν στα ύψη τη θερμιδική αξία π.χ. σε μια πατατοσαλάτα, είναι τα λιπαρά ντρέσινγκ που χρησιμοποιούμε πολλές φορές, η μεγάλη ποσότητα λαδιού που προσθέτουμε, η μαγιονέζα κ.ά. Ιδανική επιλογή για τη διατροφή μας είναι οι πατάτες που ψήνονται με τη φλούδα, καθώς αυτή περιέχει χλωρογενικό οξύ, ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τηγανιτές
Ή, αλλιώς, οι πλέον παρεξηγημένες. Κι όμως, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως όταν τηγανίζουμε τις πατάτες σε έχτρα παρθένο ελαιόλαδο αυτές γίνονται πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι πιο εύπεπτες. Επίσης, κατά το τηγάνισμα οι πατάτες απορροφούν λάδι σε ποσοστό περίπου 5%, όταν λαχανικά που θεωρούνται πιο υγιεινά (π.χ. μελιτζάνες και κολοκυθάκια) απορροφούν το 30% του λαδιού! Γενικά, είναι προτιμότερες οι πιο χοντροκομμένες τηγανιτές πατάτες (έχουν λιγότερα λίπη) από τις λεπτοκομμένες και τα τσιπς. Επίσης, καλό είναι, μετά το τηγάνισμα, να τις τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίζουν όσο γίνεται περισσότερο.
4 + 1 αλήθειες για τις πατάτες:
– Περιέχουν βιταμίνη C και βιταμίνη Β6, απαραίτητη για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
– Δεν έχουν χοληστερόλη ή άλλα λίπη. Είναι πλούσιες σε κάλιο και δεν περιέχουν νάτριο (βασικό συστατικό του αλατιού, που σε ψηλές συγκεντρώσεις βλάπτει).
– Έχουν ευεργετική επίδραση σε άτομα με υπέρταση, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωσή τους, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, βοηθά στην επαναφορά της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
– Οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και καροτενοειδή, που βουθούν μακροπρόθεσμα στο αδυνάτισμα, γιατί ρυθμίζουν την έκκριση ινσουλίνης.
– Πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό μέρος που αερίζεται, γιατί η έκθεση στον ήλιο ευνοεί τον σχηματισμό σολανίνης. Είναι η ουσία που κάποιες φορές δίνει πικρή γεύση στην πατάτα, ενώ άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα πιστεύουν ότι επιδεινώνει τη νόσο τους.