Η διατροφή που ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου

Posted on Οκτ 24 2013 - 10:42πμ by Super User

Νεύρα, κακή διάθεση, φούσκωμα στην κοιλιά και το στήθος, υπνηλία, έντονες λιγούρες. Οι μέρες τις περιόδου, αλλά και πριν από αυτή, συνήθως είναι πολύ δυσάρεστες, αφού νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από να τις υπομένουμε στωικά.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε κουλουριασμένες σε ένα κρεβάτι και να τρώμε ό,τι πιο ανθυγιεινό υπάρχει, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

 

Κι όμως, όσο κι αν δεν το πιστεύουμε, μπορούμε -αν μη τι άλλο- να απαλύνουμε όλα αυτά τα συμπτώματα, και μάλιστα με έναν πολύ απλό τρόπο: το φαγητό. Αρκεί να μάθουμε ποια είναι τα «ναι» και ποια τα «όχι» και να προσαρμόσουμε αναλόγως τη διατροφή μας:

 

Ναι

1) Στα όσπρια. Ανάμεσα στα πολύ γνωστά οφέλη που έχουν για την υγεία μας, ναι, ανακουφίζουν και από τους πόνους στις δύσκολες μέρες.

2) Στην κανέλα. Προσθέτοντας λίγη κανέλα στο φαγητό ή το γιαούρτι μας, ακόμα και στο τσάι, είναι σίγουρο ότι θα νιώσουμε καλύτερα.

3) Στα Ω3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.

4) Στα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμίνης D, και έρευνες έχουν αποδείξει ότι τρεις μερίδες ημερησίως αρκούν για να καταπραΰνουν τον πόνο.

5) Στους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως. Αν τους καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες μέσα στη μέρα, θα σταθεροποιήσουμε το σάκχαρό μας. Έτσι δεν πέφτει η γλυκόζη στο αίμα μας και δεν αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών που ευθύνονται για τα προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα.

 

ponoi 2Όχι

1) Στη ζάχαρη και στα παχιά γλυκά. Γενικά, το μέλι είναι προτιμότερο από τη ζάχαρη, όπως επίσης τα πιο υγιεινά γλυκά, για παράδειγμα λίγο γλυκό του κουταλιού. Πολύ καλή επιλογή αποτελεί και το παστέλι.

2) Στον καφέ. Καλύτερα να τον αποφεύγουμε, γιατί κατά τη διάρκεια της περιόδου προκαλεί σπασμούς και ένταση που επιδεινώνουν την κατάστασή μας.

3) Στη μεγάλη κατανάλωση αλατιού. Ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών, που επιτείνει την αίσθηση δυσφορίας που νιώθουμε.

4) Στο αλκοόλ. Εκτός του ότι μπορεί να ανεβάσει απότομα το σάκχαρο, εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε. Αν, πάλι, έχουμε ακατανίκητη επιθυμία να πιούμε ένα ποτό, το κόκκινο κρασί αποτελεί ιδανική επιλογή, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικά και ηρεμεί τα νεύρα μας. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και εδώ χρειάζεται μέτρο, δηλαδή καλό είναι να πιούμε δύο ποτηράκια το πολύ.