Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό το συστατικό είναι βλαβερό για την υγεία μας, και μάλιστα αν το αποκλείσουμε από τη διατροφή μας θα χάσουμε βάρος.
Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Είναι τελικά η γλουτένη τόσο «επικίνδυνη»;
Ποιους βλάπτει;
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, αλλά όχι μόνο εκεί. Εντοπίζεται επίσης στα κρύα δημητριακά, την μπίρα, τα πατατάκια, τα αρτοπαρασκευάσματα και τα αλλαντικά, ακόμα και σε κάποιες σοκολάτες. Σε ορισμένα άτομα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού, που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού του λεπτού εντέρου, τη γνωστή κοιλιοκάκη, και σε αυτή την περίπτωση απαγορεύεται ρητά η κατανάλωσή της.
Εκτός όμως από αυτή την πολύ σοβαρή πάθηση, μπορεί κάποιος απλά να έχει ευαισθησία στη γλουτένη, που είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά εμφανίζεται με μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα, κόπωση και πονοκέφαλο. Οι έρευνες για την ευαισθησία στη γλουτένη δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, κι έτσι η θεραπεία εξαρτάται αποκλειστικά από το άτομο και καθορίζεται έπειτα από παρατήρηση της συμπτωματολογίας.
Η αλήθεια για τη δίαιτα χωρίς γλουτένη
Πρόκειται για την τελευταία «μόδα» στον χώρο της διατροφής, αρκετά αμφιλεγόμενη, ωστόσο, ως προς τα οφέλη της – πάντα μιλάμε για εκείνους που δεν υποφέρουν από κάποια πάθηση, αλλά την κάνουν επειδή θεωρούν ότι θα χάσουν βάρος. Ο λόγος, απλός: Ιατρικά, δεν έχει αποδειχτεί ότι η αποφυγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης κάνει κακό. Όταν την αποκλείουμε από τη διατροφή μας, νιώθουμε πιο υγιείς επειδή τρώμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένες τροφές, και όχι εξαιτίας της έλλειψης γλουτένης. Επίσης, μια τέτοια δίαιτα δεν οδηγεί απαραίτητα στην απώλεια κιλών. Κι αυτό γιατί πολλά συσκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν παχυντικά συστατικά όπως ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.
Όπως και να ‘χει, το προτιμότερο είναι να κάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε άπαχα κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια και, φυσικά, ελαιόλαδο, χωρίς να αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες τροφών, αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος.