5 τροφές που μας κάνουν καλό, αλλά δεν τις τρώμε

Posted on Νοέ 15 2013 - 11:45πμ by Super User

Μπορεί ως Έλληνες να υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε λάτρεις της μεσογειακής διατροφής, ωστόσο η πραγματικότητα μας διαψεύδει, και μάλιστα με στοιχεία, αφού καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και, ως «καλοφαγάδες», είμαστε επιρρεπείς στις λιπαρές και τις τηγανιτές λιχουδιές, τις οποίες μάλιστα έχουμε εντάξει στη διατροφή μας σχεδόν σε καθημερινή βάση. Έτσι, λίγο ή συνήθεια, λίγο η… τεμπελιά μας να κάνουμε πιο υγιεινό το διαιτολόγιό μας, μας έχουν οδηγήσει στο να έχουμε αποκλείσει από τη διατροφή μας τροφές με μεγάλη διατροφική αξία, που κυριολεκτικά θωρακίζουν τον οργανισμό μας και την υγεία μας.

 

Ρόδι

Πολλοί το ονομάζουν και «κόκκινο χρυσό», και καθόλου άδικα, αφού περιέχει σελήνιο, βιταμίνη C και μεγάλη ποσότητα σιδήρου. Τα συστατικά αυτά, σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες που περιέχει, παρέχουν αντιοξειδωτική δράση απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, αλλά και η γήρανση του δέρματος.

 

Γκρέιπφρουτ

Η αλήθεια είναι ότι η πολύ ξινή γεύση του αρέσει σε λίγους, αλλά αν ήταν πιο γνωστές οι ιδιότητές του πολλοί θα άλλαζαν γνώμη. Το γκρέιπφρουτ, λοιπόν, εκτός από βιταμίνη C έχει λιποδιαλυτική δράση. Έχει την ιδιότητα να ελαττώνει την ποσότητα του ζαχάρου στο αίμα, και επομένως να νιώθουμε χορτάτοι, και γι’ αυτόν τον λόγο ενδείκνυται να το καταναλώνουμε πριν από κάθε γεύμα.

 

vromiΒρόμη

Οι υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής το συμπεριλαμβάνουν ανελλιπώς και καθημερινά στη διατροφή τους, ιδίως σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα. Οι ίνες της βρόμης μειώνουν τη χοληστερόλη και ρυθμίζουν τις ορμόνες του σώματος, ως επί το πλείστον του θυρεοειδούς και τις γεννητικές, με αποτέλεσμα να ελαττώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης γυναικολογικών προβλημάτων, ακόμα και διάφορων ειδών καρκίνου.

 

Σπαράγγια

Οι περισσότεροι στην Ελλάδα τα… σνομπάρουμε, παρόλο που τα καλλιεργούμε και τα εξάγουμε σε μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό. Οι ιδιότητές τους ήταν γνωστές ακόμα και στους αρχαίους Αιγυπτίους, ενώ οι Ιπποκρατικοί συνιστούσαν ένα αφέψημα από σπαράγγια για την καταπολέμηση προβλημάτων στους νεφρούς. Εκτός από τις βιταμίνες που περιέχουν (C, E, A και Κ), είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο και έχει αποδειχτεί η αντιφλεγμονώδης δράση τους.

Επιπλέον λειτουργούν αντιοξειδωτικά και περιέχουν σαπωνίνες, που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση.

 

Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερο δημοφιλή, και δικαίως, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν φυτικές ίνες και για αυτό αποτελούν ιδανική τροφή ιδίως για όσους αθλούνται, αφού συνδυάζουν τις πρωτεΐνες με τους «καλούς» υδατάνθρακες.