Οι 8 μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι που πρέπει επιτέλους να ξεχάσουμε

Posted on Φεβ 4 2014 - 5:50μμ by Super User

Τα πρέπει που ακούμε από παιδιά ακόμα για τη διατροφή μας είναι πολλά και γίνονται ακόμα περισσότερα όταν αποφασίσουμε να αρχίσουμε δίαιτα. Ότι υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος, πως οι ξηροί καρποί παχαίνουν, ότι απαγορεύεται να τρώμε ζάχαρη όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά, και άλλα.

Τελικά ισχύουν ή είναι απλώς μύθοι που έχουμε μάθει από μικροί και με τη σειρά μας επαναλαμβάνουμε; Για άλλη μια φορά την απάντηση έρχονται να τη δώσουν οι επιστήμονες.

 

 

Η μαύρη ζάχαρη δεν παχαίνει όσο η λευκή.

Στην πραγματικότητα και οι δύο έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, απλώς η μαύρη ζάχαρη είναι λιγότερο επεξεργασμένη, άρα πιο υγιεινή.

 

αυγα πρωινόΤα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη.

Το αντίθετο, τα αυγά περιέχουν πάρα πολύ θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες, και δεν πρέπει να τα αποφεύγουμε. Για να αποφύγουμε την υψηλή χοληστερόλη απλώς δεν πρέπει να τρώμε κορεσμένα λίπη.

Τα πικάντικα φαγητά προκαλούν έλκος.

Το έλκος οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο μικρόβιο, που δεν έχει καμία σχέση με τα μπαχαρικά. Απλώς σε ορισμένους ανθρώπους αυτά επιδεινώνουν το ευερέθιστο έντερο, που συχνά μπερδεύουν με το έλκος.

 

Όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά.

Κάτι που δεν ισχύει για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις για να γίνουν πιο εύγευστα περιέχουν πιο πολλή ζάχαρη ή αλάτι.

 

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα.

Σε γενικές γραμμές ισχύει, ωστόσο όταν καταψύχονται διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι αν μεταφέρονται, για παράδειγμα, από μια μακρινή χώρα.

 

Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος.

Η αντίληψη αυτή υπάρχει για διάφορα τρόφιμα, όπως το γκρέιπφρουτ και το σέλινο, όπως και για την καφεΐνη. Και, ναι, αυξάνουν λίγο τις καύσεις που κάνουμε, αλλά αυτό είναι προσωρινό και φυσικά δεν επαρκεί για να χάσουμε κιλά.

 

Το μέλι δεν παχαίνει.

Το μέλι έχει λίγο περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, ωστόσο είναι πάρα πολύ θρεπτικό και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, οπότε καλό είναι να υπάρχει στη διατροφή μας, αλλά σε μικρή ποσότητα.

 

Υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που παχαίνουν.

Δεν έχει αποδειχτεί ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος είναι να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον έλεγχο της ποσότητας του φαγητού που τρώμε και με την άσκηση.

Γενικά, όπως άλλωστε υποστηρίζουν και οι διατροφολόγοι, ο οργανισμός μας χρειάζεται όλα τα τρόφιμα, ακόμα και τα λιγότερο υγιεινά, αλλά πάντα με μέτρο και με μεγάλη προσοχή στις ποσότητες.