Κάστανο, το σούπερ σνακ του χειμώνα!

Posted on Δεκ 27 2013 - 9:25πμ by Super User

Τα κάστανα πλέον για τους περισσότερους από εμάς αποτελούν ένα -από τα γευστικότερα, ομολογουμένως- σνακ του χειμώνα, που τα έχουμε συνδέσει με τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις κρύες νύχτες μπροστά στο τζάκι, ωστόσο από την αρχαιότητα ακόμα αποτελούσαν εκλεκτή τροφή.

Μάλιστα, μέχρι και πριν από κάποιες δεκαετίες αποτελούσαν το «ψωμί» για τους πληθυσμούς του Βορρά της Ευρώπης, που τα κατανάλωναν καθημερινά, αφού, λόγω της τεράστιας θρεπτικής αξίας τους μπορούσαν να αντικαταστήσουν ακόμα και το κρέας – εκτός από το ψωμί.

 

Και μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για τη σιλουέτα μας, αφού περιέχουν αρκετές θερμίδες, όμως σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς έχουν πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό μας.

 

1) Πλούσια σε βιταμίνη C. Τα κάστανα είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη C, που 100 γραμμάρια αρκούν για να καλύψουν το 70% της ημερήσιας ποσότητας που χρειάζεται το σώμα μας.

2) Δεν περιέχουν γλουτένη. Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα κάστανα – όπως επίσης αμύγδαλα και φουντούκια.

3) Είναι πλούσια σε μέταλλα. Συγκεκριμένα, εκτός από σίδηρο και ασβέστιο περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και φώσφορο.

4) Συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς, περιέχουν πολύ λίγο λίπος, ενώ την ίδια στιγμή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

5) Τέλος, περιέχουν φυλλικό οξύ, που είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μάλιστα, αν είστε έγκυος καλό είναι να τα συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας, γιατί βοηθούν στο να μην παρουσιαστούν προβλήματα στο νευρικό σύστημα του εμβρύου.

 

Πώς θα τα φάμε;

Οι γνωστοί και κλασικοί τρόποι για να φάμε τα κάστανα είναι είτε ψητά είτε βραστά – για να μην αναφερθούμε στις άπειρες συνταγές φαγητών και γλυκών που κυκλοφορούν εντός και εκτός διαδικτύου.

 

Ένα γρήγορο σνακ…

Και επειδή το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε τζάκι -ακόμα και αν έχουμε δεν θα το ανάψουμε για να ψήσουμε μερικά κάστανα-, υπάρχει ο εξής, πολύ απλός τρόπος να φτιάξουμε ένα σνακ:

Αφού χαράξουμε τη φλούδα τους, τα ψήνουμε στη μέγιστη θερμοκρασία στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα ξεφλουδίζουμε, τα πασπαλίζουμε με κανέλα και έτοιμα!

 

…και ένα ρόφημα

Βράζουμε περίπου 10 κάστανα, τα ξεφλουδίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με γάλα. Μπορούμε να το πίνουμε σταδιακά μέσα στην ημέρα, ανάμεσα από τα γεύματα, ή ακόμα και αντί για το βραδινό μας.

Καλή μας όρεξη!